SCIOS SCOPE 10
scios dekra

Inspectie

SCIOS SCOPE 10

Brandverzekeraars vragen steeds vaker een SCIOS Scope 10 inspectie aan conform de NTA 8220 methodiek. E-Control is door Dekra gecertificeerd en mag de inspecties uitvoeren volgens het door SCIOS beheerde Scope 10 schema.

De verzekerde is bij veel verzekeraars verplicht om periodiek elektrotechnische installatie aan een inspectie te controleren. Helaas blijkt dat dit onvoldoende uitkomst biedt tegen brandgevaar. Het is met name gericht op elektrocutie en persoonlijke veiligheid. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de NTA 8220 (SCIOS Scope 10) ontwikkeld is, waarbij ook het brandrisico maximaal wordt belicht.

Eerder vroegen brandverzekeraars veelal naar de NEN 3140/Scope 8 (bedrijfsvoering Laagspanningsinstallaties) of naar de NEN 1010.

scios logo

E-Control inspecteert volgens de NTA 8220 en maakt sinds 2019 gebruik van een certificatieregeling. Stichting SCIOS heeft zich bij de nieuwe brandinspectiemethodiek aangesloten en heeft een toegepast kwaliteitssysteem ontwikkeld. Het systeem maakt deel uit van de SCIOS-certificatieregeling, waarin onder meer de benodigde inspectiemethode, de opleiding en ervaring van de inspecteurs te vinden zijn. De Raad voor Accreditatie heeft SCIOS geaccepteerd als schemabeheerder en Scope 10.