SCIOS SCOPE 12
scios dekra

Inspectie

SCIOS SCOPE 12

Brandverzekeraars vragen steeds vaker een SCIOS Scope 12 inspectie van de zonnepanelen aan. E-Control is door Dekra gecertificeerd en mag de inspecties uitvoeren volgens het door SCIOS beheerde Scope 12 schema.

Een Scope 12 inspectie is een complete controle van de PV-installatie, volgens de Scope 12 methodiek betreft de eerste inspectie EBI (Eerste Bijzondere Inspectie). Elke 3 tot 5 jaar hierna mag een PI (Periodieke Inspectie) worden uitgevoerd. De omvang van de inspectie betreft de zonnepanelen, omvormer, voedingstrace tot en met de hoofdverdeelinrichting.

Het bestaat uit de volgende onderdelen:

- Visuele controle
- Metingen en beproeving
- Rapportage

scios logo

Afgelopen jaar is hard gewerkt aan de ontwikkeling van de inspectie van zonnestroominstallaties. Deze inspectie is als scope 12 toegevoegd aan de Deelregeling Elektrisch Materieel. De inspectie is op initiatief van het Verbond van Verzekeraars, Holland Solar en inspectiebedrijven (vanuit de brancheorganisaties iKeur en Techniek Nederland) ontwikkeld. Met de toename van het aantal zonnestroominstallaties en de magere kwaliteit van de installatiebedrijven, wordt de schadelast steeds groter.